Worldmusic Oasis   World Music Oasis  
Search
 Artist:
 Country:
 
INFO
CD
VINYL
VHS / DVD
EVENTS
INSTRUMENTS
PLACE ORDER
HOME
SHOPPING CART
CHECKOUT
NEW RELEASES
NEW ARRIVALS
WORLD MUSIC CHARTS
GENRE
COUNTRY
CLUB BARBÉS
LECTURES
REPORTAGE
INTERVIEWS
FESTIVALS
FRIENDS/MEMORIES
ARTISTS
 
 
 LECTURES / FÖRELÄSNINGAR
 
SVENSKA | ENGLISH
 
FÖRELÄSNING OM BEGREPPET WORLD MUSIC


I denna föreläsning delar Said med sig av sin erfarenhet och kunskap och ger sin syn på begreppet world music och dess innebörd utifrån unika intervjuer med några av dem personer som skapade begreppet world music 1987, samt andra viktiga aktörer i världsmusik historia. Said erbjuder också på sina föreläsningar en genomgång av olika musikgenrer, om de stora världsmusikhändelserna, kända artister och deras framgångar, om olika skivbolag, och visar olika världsmusik prylar (affischer, instruments, unika dokument, filmdokumentärer, kassetter etc.)
 
 
SAMMANFATTNING

Här är en sammanfattning av de olika steg som ledde till begreppet WORLD MUSIC uppkomst och dess utveckling jag tar upp i mina föreläsningar.
 
BEGGREPET WORLD MUSIC

world music är ett begrepp som dök upp tidigt på 60-talet och även tidigare. Den har använts sedan dess för olika syften som studier, festivaler, seminarium, skivor etc.… men i slutet av 1980-talet valdes namnet för ett kommersiellt syfte. Namnet gav många artister från tredje världen en plats på skivhyllor och konserter runt om i världen. Termen fick inte bara positiv respons, den blev kritiserad för sin diffusa mening, komplexa definition och betraktade som rasistiskt av de konservativa.
För att förtydliga historien om world music och dess betydelse, har Eva & Said under några år lyckats intervjua de flesta av deltagarna som skapade begreppet i London 1987. De har också intervjuat andra kända musikproducenter, skivbolag, festivalarrangörer, världsberömda artister, journalister och andra viktiga namn bakom världsmusikens uppkomst och utveckling. I sverige Said har intervjuat viktiga musiker som Christer Bothén, Krister Malm, Bengt Berger, Maria Selander, Magnus Bäckström, Anita Livstrand, Tuomo Haapala, Owe Ranström, Jörgen Adolfsson, Gunnar Valkare, Ken Day, Dan Lungberg, Håken Agnester, Karl Tiderman, Magnus Säll och Bengt Eriksson för att få också deras syn på begreppets definition.
 
 
MUSIKETNOLOGI - PART 1

Musiken har funnits i världen i över tusen år. Varje land eller region i denna värld hade sin egen specifika term, som var begränsad i själva regionen. Musiken var närvarande men väntade bara på att nå ut till folket. Termen "World Music" öppnade dörrarna för världens musik till varandra.
 
 
50 - 60 TALET

På 50-60 talet producerade skivbolag som Occora, Smithsonian Folkways, Ethnic Folkways, Inédits, Arion, Westminister, och lite senare Harmonia, Chants du monde traditionnelle musik från olika kontinenter som man sorterade under etiketten Etnomusic.
 
 
60 - 70 Talet

60-talet och 70-talet kom att bli självständighetsåren för de allra flesta länderna i västra Afrika. Euforin av detta oberoende medförde skapandet av modern stadsmusik som highlife, afro-beat eller jujumusic i Nigeria och Ghana, rumba i Kongo av Franco och salsa i Senegal samt uppkomsten av nationella orkestrar tack vare stöd från den kulturpolitik som länder som Guinea och Mali infört. Tillsammans med dessa statsfinansierade regionala och nationella orkestrar uppstod också privata orkestrar. 60-70 talet var också perioden för Tropicalia i Brasilien, salsa i New York och reggae i Jamaica samt Beatles och Rolling Stones upptäckten och samarbete med artister som Ravi Shankar, The master of jajouka, Gabby Pahinui Hawaiian Band..
 
 
70-80 TALET

Nigeria, Kongo (RDC), Mali, Guinée eller Sénégal var på 70 talet de länder som dominerade den afrikanska musikindustrin med störst antal spelningar, största antal skivbolag, producenter, artister och orkestrar som Orchestre Bembeya jazz, orchestre T.P.OK jazz, orchestre Paillotte, Orchestre Veve, Orchestre K.O jazz, Fela Kuti, Rail Band etc..
 
 
FROM BEATLES TO RAVI RANSHAR

Brian Eno med the Rolling Stones, Georges Harrison med the Beatles, Mike Hart, Robert Plant, Don Cherry, Ry Cooder är några musiker som på 70 talet var först med att uppmärksamma musik från Indien, Afrika och Västindien genom sina möten med Ravi Shankar, the master of Jajouka, Fela Kuti etc… Uppmärksammandet av musik från kontinenten fortsatte att växa på 80 talet tack vare artister som Paul Simon, Peter Gabriel, Ry Cooder och skivproducenter som fick världsmusiken att sakta etablera sig och få en plats i hyllorna 1987
 
 
AFRICA FÊTE - MAMADOU KONTÉ

Mamadou Konté skapade i slutet på 70 talet (1978) den första Afrikanska festivalen i Paris där han samlade de afrikanska musikimmigranter som Touré kunda, Salif keita, för att uppmärksamma förhållandet för afrikanska arbetare i Frankrike. Festivalen fick stor uppmärksamhet och stor succé och blev den första afrikanska festivalen och grunden för världsmusikens uppkomst i Frankrike..
 
 
BOB MARLEY THE MESSAGER OF THE WORLD MUSIC

Medan Abidjan samlade på 70 talet de bästa artisterna från kontinent vart arbetsförhållandena var bättre, lyckades några år tidigare en ung man från Västindien med namnet Bob Marley att exportera och införa den jamaicanska musiken i Europa och överallt i världen. Hans musik uppkommen från en liten ö långt bort i Stilla havet kommer att bli bärare av budskap om uppror och kärlek och spred sig snabbt till hela planeten. Den reggae musiken kommer fort att inspirera många artister över hela världen men och särskilt de afrikanska artister som Alpha Blondy, Touré kunda, Salif Keita, Lucky Dube, King sunny Ade som kommer att bädda vägen till världsmusik uppkomst. ETC…
 
 
LES TOURE KUNDA - FELA KUTI

Toure Kunda var ett av de första framgångsrika afrikanska banden i Frankrike på 80 talet. Med låten Emma som är en blandning av afrikansk, funk, reggae och pop lyckades bandet komma i kontakt med de franska skivbolagen Celluloid och få sitt första kontrakt. Låten blev en stor succé i Frankrike och därmed öppnades vägen för världsmusikens framgång i början på 80 talet samtidigt som Fela Kuti samlade runt 9000 åskådare på en konsert i Paris. Said har intervjuat fela kuti´s manager Rikki Stein och producenten Martin Meissonier.
 
 
FESTIVAL DES MUSIQUES MÉTISSES & WOMAD

Alla är överens om att Christian Mousset är en av huvudpersonerna bakom den Afrikanska musik upptäckten tack sin festival musiques mêtisses i Angouleme Frankrike som var först att öppna dörrarna för artister från Afrika, Asien och andra delar av världen med att ge möjlighet att uppträda på de europeiska. Womad är den parallella festivalen i London som 1982 erbjud artister som Prince Nico, Imrat khan, drummers of Burundi scener att uppträda. Said har intervjuat båda Thomas Brooman, nyckelmännen bakom skapandet av Womad och och Christian Mousset från festival des musiques mêtisses
.
 
 
SKIVBOLAG -PRODUCENTER

Syllard productions, World circuit, Real world, Sonodisc, Sonima, Fania, Sterns music, Shanachie, Club du disque Arabe, Debs är några av de många skivbolag som ligger bakom den stora världsmusik produktionen. I denna föreläsning kommer Said att berätta om dessa skivbolags olika specialiteter.
 
 
80 TALET - THE BIG BOOM

Det var under denna period på 80 talet som världsmusiken blomstrade. Många artister från Afrika och Karibien som Pierre Akendengue, Touré kunda, Salif Keita, Mory Kanté flyttade till Europas huvudstäder i hop på bättre musikkarriär. Flera festivaler öppnade portarna till artister från Africa & Asien som festival music mêtisses i frankrike, 1981, Womad i England 1982, Festival du Rai de Bobigny 1985. Paul Simon kontroversiella resa till Sydafrika, skapandet av Sono Mondial i frankrike, Amnesty International gala i London uppmärksammade Bhundy boys & Yousoou ndour. Ankomsten av begreppet WORLD MUSIC, många skivbolag skapades och många konserter runt om i världen anordnades. Grammys hölls och charts publicerades i de olika tidskrifterna. Toure kunda, Kassav, Sunny Ade, Salif Keita, fick grammys.
 
 
RADIO NOVA - BBC

Det var på 80 talet som ett antal festivalprogrammerare, skivproducenter, bokare och musiker blev intresserade av att lyfta fram och sprida den musiken de upptäckt och blivit förälskade i. Genom bevakning av media, framförallt magasinet Actuel, tidningen Libération och Radio Nova i Frankrike samt BBC 1, DJs som Charlie Gillett, Andy Kershaw, Lucy Duran, John Peel, Alexis Corner, Verity Sharp fick världsmusiken ett lyft och så småningom ett erkände, ett namn och en plats i skivhyllorna. Said har intervjuat några viktiga aktörer från Radio Nova, BBC, Rfi
 
 
THE EMPRESS OF RUSSIA MEETING

1987 valdes begreppet world music för marknadsförings syfte på en pub i London. Said besökte puben "The Empress of Russia "och har lyckats intervjua de flesta av deltagare från det historiska mötet som Ben Mandelson, Roger Armstrong, Thomas Brooman, Steve Haddrell, Mark Kidel, Ian A. Anderson, Mary Farquharson, Nick Gold, Iain Scott, Robert Urbanus och Joe Boyd. Said berättar om mötet med deltagarna och historien bakom skapandet av begreppet
 
 
WOMEX

WOMEX (World Music Expo) är världens största mässa för folk- och världsmusik. Den startade år 1994 och äger rum varje år i något Europeiskt land. Tidigare platser för WOMEX har varit: Berlin (1994, 1999, 2000), Bryssel (1995), Marseille (1997), Stockholm (1998), Rotterdam (2001), Essen (2002, 2004), Newcastle upon Tyne (2005), Seville (2003, 2006, 2007, 2008), Köpenhamn (2009, 2010, 2011), Thessaloniki (2012) och Cardiff (2013), Santiago de Compostela ( 2014), Budapest (2015), Santiago de Compostela Spain ( 2016 ), Katowice, Poland ( 2017). Said berättar mer om mässan.
 
GENRER I VÄRLDSMUSIKEN

Det finns flera hundra olika genrer av världsmusik. Afro, Samba, Salsa, Balkan, Rai, Rumba, Flamenco, Fado, Bollywood, Bhangra, magdans är de vanligaste. Said gör en översikt över dem olika andra genrer och länderna dem kommer ifrån.
 
 
VÄRLDSKÄNDA ARTISTER

En översikt av de stora världsmusik artisterna och deras framgångar, från legenden Oum Kaltoum till Amalia Rodrigues, Fairuz, Ravi Shankar, Viktor jara, Manu Dibango, Fela kuti, Youssou ndour, Sumac, Celia Cruz, Meriam Makeba, Paco de Lucia, Mikhis Theodorakis, Makeba, etc.
 
 
BÄSTA VÄRLDSMUSIK SKIVORNA

En övergång av de bästa och mest sålda världsmusik skivorna.
 
 

MATERIAL

• Filmvisning
• Provlyssning på musikstilar
• Visning olika musikinstruments
 
 
KONTAKTA OSS - CONTACT US

För mer info och bokning maila oss till worldmusic_oasis@hotmail.com
eller ring till 0707284660
---------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
Worldmusic Oasis – Engelbrekstsgatan 3, 411 25 Göteborg, Sweden – Website produced by: Webbyr?Webkonsult
On the heels of Baselworld, we know a lot of you guys saw some drool-worthy pieces. But fake rolex sale what if your grail is out of reach and fake hublot you need an attainable alternative that manages to hold some muster? Take a look at replica watches our alternatives to grail watches from Baselworld cartier replica uk 2016 Part 1 where we look at the new replica watches sale and hublot replica sale World Time, and then check out Part 2, where we look at some options for those lusting after the rolex replica uk and omega replica sale.